newbalkan.com

Zpravodajství

aktuální ekonomické zprávy, inzerce a prezentace firem se zaměřením na Jihovýchodní Evropu

Languages

česky srpski english

[REGISTRACIJA:]

Registrujte se besplatno i isko-ristite sve prednosti sistema.

PRIJAVITI:

Vyhledávání

Naručite :

newsletternaručite
glavni partneri
Šta ima novo...
- 10.01.2018 -
Ambasada Republike Češke u Beogradu
Poziv za podnošenje predloga malih lokalnih projekata razvojne saradnje u 2018. godini
- 26.05.2017 -
Češko-srpska saradnja
Nagrada Františeka Zacha
- 28.08.2014 -
Privatizacija
Javni poziv za privatizaciju 502 preduzeća
Vreme Kursna lista Dokumenti za prenos Linkovi Mape
vaše početna stranapošaljite nam e-mail
22.09. 2019VREME€ = KURS VALUTE

Letnji kampovi

2008

   » Letnja dečija škola u Rekreacionom centru DDM Hutisko - Solanec
   » Letnja dečija škola u Ochozu

2007

   » Letnja dečija škola u Rekreacionom centru DDM Hutisko - Solanec
   » Letnja dečija škola u Ochozu

2006

   » Letnja dečija škola u Rekreacionom centru DDM Hutisko - Solanec
   » Letnja dečija škola u Ochozu

2005

   » Letnja dečija škola u Rekreacionom centru DDM Hutisko - Solanec
   » Letnja dečija škola u Ochozu

2004

   » Letnja dečija škola u Rekreacionom centru DDM Hutisko - Solanec


2008

Hutisko – Solanec 2008

Već peti put je 35 dece iz srpskog regiona Šumadija učestvovalo zajedno sa češkom decom na letnjem kampu u Rekreativnom centru Hutisko – Solanec u planini „Beskydy“ u terminu 7. do 17. jula 2008.g. u organizaciji Centra za decu i omladinu Kyjov.

Boravak srpske dece u ovom kampu, koji je trajao 10 dana je kao svake godine finansirala Južnomoravska regija koja već od 2003.g. saradjuje sa gradovima Šumadijskog okruga u ekonomskoj oblasti, oblasti prosvete i aktivnosti omladine.

Kampovanje je bilo puno igara, takmičenja i zabave. Namenjeno je bilo deci od 6 do 15 godina i omogućilo je deci obeju zemalja da zakljuće dugoročno prijateljstvo. 

Daljnje informacije o aktivnostima Južnomoravskog regiona u regionu Šumadija (Srbija) ćete naći ovde

top


Letnji kamp - Ochoz u Konice 2008

Već četvrti put su srpska deca iz Južnog Banata u Vojvodini učestvovala u letnjem kampu u mestu Ochoz kod Konice koji se održao u terminu od 28. jula do 8. avgusta 2008. g. u organizaciji Centra za decu i omladinu Olomouc.

Kao i prošlih godina su srpska deca mogla da učestvuju u ovom kampu zahvaljujući finansijskoj donaciji Regije Olomouc koja već nekoliko godina ugovorno saradjuje sa regionom Vojvodine i podrška aktivnosti omladine je jedan od prioriteta uzajamne saradnje.

Srpska deca su zajedno sa češkom decom provela dvanaest dana na planini „Drahanska vrchovina“, uzajamno su se igrala i takmičila i to im je omogućilo nova prijateljstva, upoznavanje sa novim jezikom i novom zemljom. Da se deca razumeju, sa time su im pomagali prevodioci i „Mali srpsko-češki rečnik“ koji su dobila sva deca. 

Krajem boravka u kampu su decu posetili gospodja Suzana Bošković-Prodanović, trgovinski savetnik Ambasade Republike Srbija u Pragu i gospodin Lubomír Šmíd, odbornik Južnomoravske regije, koji su proveravali zadovoljstvo dece sa boravkom i njihove buduće planove.

Daljnje informacije o aktivnostima Olomoučkog regiona u AP Vojvodina (Srbija) ćete naći ovde.top


2007

4. godina letnje dečije škole u Rekreacionom centru DDM Hutisko - Solanec

Ova međunarodna letnja škola je bila organizovana u saradnji sa Južnomoravskom regijom i Domom za decu i omladinu u Kyjovu. Supervizori su bili gospoda Rostislav Jurka a Roman Diviš iz firme ROSIVA Šumperk s.r.o.

Letovanje u Hutisko-Solanec
Pri odlasku u kamp Hutisko-Solanec, vođa puta prof. Dušan Karapavlović upoznao je kragujevačku decu sa svojim pozitvnim iskustvom stečenim na istom kampu pre dve godine. Deca kao i pratioci su ga gledali sa blagom nevericom.
 
Deca su u toku puta bila u prilici da se po prvi put u životu  susretnu sa českim jezikom zahvaljujući Tomašu Kunzu, koji je u Kragujevac doputovao kako bi im se ako zatreba našao pri ruci.

Dugo putovanje autobusom domaćina (18 sati) u organicaciji JMK-a iz Česke i Crvenog Krsta iz Kragujevca, proteklo je bez problema uz prva navikavanja uha na prijatnost českog jezika slušanjem Tomaša Kunza.U kampu su srpska deca dočekana od već pristiglih dečaka i devojčica iz čeških gradova . Preduzimljivi i uvek nasmejani Zdenek Kunz upravnik DDM Kyjov srdačno nas je dočekao i upoznao nas je sa svojim saradnicima (praktikantima) i predstavio nam vrlo bogat i zanimljiv program koji je od dece prihvaćen  složnim  i glasnim ANO! 

Deca uzrasta od 12 -16 su brzo našla zajednički jezik. Nataša, Bojana, Marko Katarina Magdalena, Milica, Tijana, Natalija koji su već bili u ovom kampu predvodili su svojom veselešću novopridošle kragujevčane i upoznavali ih sa starim i novim prijateljima. Projektom pažljivo odabran program je perfektno realizovan do u tančine.

Pešačili smo kroz prekrasne planinske predele (do 14 km)  uz šalu  bez ikakvih  teškoća. Nadmetanje u stonom tenisu, košarci, između dve vatre…su učvršćivala stečena prijateljstva. Govorilo se i na češkom i srpskom jeziku bez muke.

Poseta srspkog ambasadora u Českoj gosp. Vladimira Vereša, zamenika guvernera JMK-a Igora Polednjaka i gospodina Jurke su decu u kampu učinilii još radostnijim.

Opšti zaključak je da su se deca u kampu izvaredno zabavljala, da su naučili mnoge igre, da su psihički i fizički ojačali, da su započeli da uče češki i srpski jezik, da su sklopljena mnoga prijateljstva koja garantuju nova viđenja. Kragujevačka deca su pozvala svoje nove prijatelje iz Češhke da i ona njima uzvrate posetu u nekom od srpskih odmarališta.

Zajednička fotografija Dobrodošlica ambasadora Srbije

Daljnje informacije o aktivnostima Južnomoravskog regiona u regionu Šumadija (Srbija) ćete naći ovde

top


Izgubljeni - Ochoz u Konice

Ove godine došlo je do već trećeg sastanka češke i srpske dece na letnjem kampu DDM Olomouc u Ochozu kod Konice. Kamp se isto kao i prošlih godina mogao organizovati pre svega zahvaljujući finansijskoj donaciji Okruga Olomouc. Okrug Olomouc već nekoliko godina ugovorno saradjuje sa regijonom srpske Vojvodine, odakle takodje svake godine dolaze deca za Ochoz.

Tridesetoro srpske dece sa pratnjom bilo je ove godine odabrano od strane Crvenog krsta da zajedno sa češkom decom provedu dvanaest nesvakidašnjih dana u moravskoj prirodi. Dvanaest dana su srpska i češka deca igrala zajedničku igru koja je za njih bila velika pustolovina. Bila je inspirisana TV serijom Izgubljeni. Deca su bila podeljena u grupe tako da se takmiče češka i srpska deca zajedno i da tako dobiju novo iskustvo u uzajamnoj komunikaciji, upoznavanju novog jezika i uzajamnom razumevanju. Bilo je tu mnogo zabave i šale. Ali bez odlične saradnje prevodioca i bez korišćenja engleskog jezika ne bi bio moguć život u kampu.

Prema rečima dece bili su svi u kampu odlično zbrinuti, što je zasluga radnika DDM Olomouc, glavnih rukovoditelja i instruktora grupa koji su zajedno sa decom stvorili neponovljivu atmosferu. Nastala su nova prijateljstva i uspomene koje mogu biti motivacija da se deca ponovo u budućnosti sretnu. Kraj kampa se tematski završavao „spašavanjem brodolomaca“ koji su pronašli put za civilizaciju. Poslednji dan bio je obeležen suzama. Bilo je to dirljivo, ali istovremeno lepo.

Ove godinu su zajedno posetili kamp prvi zamenik predsednika Okruga Olomouc Inž. Pavel Horák i srpski ambasador gospodin Vladimir Vereš. Njihova poseta je ponovo potvrdila značaj ovog medjunarodnog kampa.

Reči devojčice – učesnika kampa:
Na početku kampa poznajete samo nekoliko ljudi. Postepeno se svi uzajamno upoznajete, u timu i sa ostalima. Kada dodje vreme rastanka, vi ste tužni što morate da napustite odličnu zabavu, nove prijatelje, mesto koje je za dvanaest dana postalo vaše omiljeno, ali osim tuge osećate i radost. Radost da ste proživeli lepih dvanaest dana punih novih dogadjaja i novih prijatelja. Ostaće u vama nada  da na kraju kampa ne mora ništa da se završi i da ste možda upravo ove godine našli fine ljude sa kojima ćete se razumeti i van kampa
.  Daljnje informacije o aktivnostima Olomoučkog regiona u AP Vojvodina (Srbija) ćete naći ovde.

top


2006

3. godina letnje dečije škole u Rekreacionom centru DDM Hutisko - Solanec

Ova međunarodna letnja škola je bila organizovana u saradnji sa Regionalnom zavodom Južnomoravskog regiona i Domom za decu i omladinu u Kyjovu. Supervizori su bili gospoda Rostislav Jurka a Roman Diviš iz firme ROSIVA Šumperk s.r.o.

Dana 21. jula 2006. smo u prepodnevnim satima očekavali dolazak dvadesetoro srpske dece iz socijalno slabijih porodica iz regiona Šumadije. Ovo je bio već treći put, te smo se zato njihovom dolazku još više radovali. Izbor ove dece su proveli radnici Gradske organizacije Crvenog krsta u Kragujevcu. Zajedno sa decom su došli i 4 odrasle osobe, pedagozi Milun, Slavica i Vlado te lekar Miloš.

Posle dolazka su bila deca priključena u kolektiv čeških drugara te su bila razdeljena u ukápni 4 grupe. Odmah su koristili male rečnike, kako bi naučili najosnovnije reči i fraze  te kako bi mogli da se sporazumevaju. U slučaju da kommunikacija nije bila idealna, deci su pomogli dva prevodioci  Gorica a Boris. Oba su srpski studenti koji studiraju u Brnu. Gorica studira astrofyziku a Boris mikrobiologiju.

Svi su bili upoznati sa programom letnje škole. Ove godine se igra, koja je trajala po celo doba letnje škole, zvala „Tajna kristalne kugle“. Deca su u raznim igrama osvajali za svoju grupu dukate, koje su posle kod tajnog Arabljanina ispred kristalne kugle menjali za indicije. Indicije su ih postupno navodile na cilj igre. Sva deca, mala i veća, su uživali u igri a komunikacija sa kuglom koja priča im je , a nama takođe, donela nezaboravne doživljaje. Deca su dobijala dukate u ovim igrama: leptiri, šverceri, Tvrđava Boyard, olimpijada, nađi kuglu, noćna staza hrabrosti, traženje crva i staza procene.

Pošto je vreme bilo pogodne te ni kiša nije posebno jako padala, posetili smo nekoliko puta bazen. To je svima donelo veliko osveženje zato što su nas mučile tropske vrućine. Osim ispunjavanja zadataka su bila deca na celodnevnim izletima. Prvo su posetili Moravski kras i Punkevnu pećinu. Kako su deca rekla bio je to za njih nezaboravni doživljaj, uglavnom vožnja čamcem po reci Punkvi. Cilj našeg drugog izleta je bilo staro selo Rožnov a posle smo se vozili žičarom na planinu Pustevny. Odavde smo išli peške pored statue Radegasta preko Skalikovu livadu nazad. Iako je bilo veoma vruće i iako smo peške savladali 14 km, svima se ovaj izlet svideo.

Dalje smo za decu organizovali raznorazne sportske igre, pingpong, rusko kuglanje i odbojku. Traicionalno smo takođe organizovali izbor  Miss letnje škole a sa velikim uspehom i večernje diskoteke.

Ceo boravak je veoma brzo prošao, a tako je i došao predposlednji dan boravka srpske dece. Završna diskoteka je donela puno suza. Sva deca su za vreme letnje škole stekli nove drugove te zbog toga je opraštanje bilo mnogo tužnije. Svi veruju da će se deca još nekad zajedno sresti. Sigurno će se tako desiti, zato što planiramo ovakve letnje škole i ubuduće a nadamo se da će kroz dve godine biti takođe i letnja škola za češku decu u Srbiji.


Daljnje informacije o aktivnostima Južnomoravskog regiona u regionu Šumadija (Srbija) ćete naći ovde

top


Tajna Ochoza
(srpska deca u letnjoj školi u Olomoučkom regionu)

Ove godine je Dom za decu i omladinu iz Olomouca, zahvaljujući projektu Olomoučkog regiona i njegove finanskijske podržke, bio ugostitelj deci iz Srbije. Dvadesetoro dece sa njihovim vodećim učiteljima iz Plandišta i okoline su dvadeset dana na raspustu boravili sa češkom decom u turističkoj bazi DDM Olomouc u Ochozu kod Konice.

Osim turističkih izleta u Olomouc i na tvrđavu Bouzov, su deca proživela puno pustolovina i igara, isprobali su svoju hrabrost u igrama, našli su nove prijatelje. Za završetak letnje škole su pripremili program, koji su prikazali ambasadou Srbije, zastupnicima regiona te i svojim drugarima.

Svoje osećaje sa boravka u letnjoj školi nam je Marica Rakic izrazila ovako:
„Ochoz kod Konice sakriva u sebi jednu tajnu. Samo ti, koji su ovde u letnjoj školi znaju da otkriju tu tajnu, koja je spojila sva osećanja – radost, sreću, umor i tugu.
Letnju školu u Ochozu posećuje mnogo dece, svi oni znaju šta znači radovati se, biti srećan i umoran. Letnja škola je puna zabave a posebno prijateljstva.
Za nas iz Plandišta, iz daleke prijateljske zemlje Srbije, je letnja škola mesto gde nalazimo nove prijatelje, učimo se novim znanjima, igrama te nalazimo i prve ljubavi. I igra je puna tajni koje zajedno otkrivamo..
A tuga? Ta dolazi na kraju, kada spremamo kofere i vraćamo se kući….“


Daljnje informacije o aktivnostima Olomoučkog regiona u AP Vojvodina (Srbija) ćete naći ovde.

top


2005

Srpska deca u letnjoj školi u Rekreacionom centru  DDM Hutisko -  Solanec

Od 30. jula do  8. augusta 2005. je Dom dece i omladine iz Kyjova organizovao desetodnevnu letnju školu u Rekreacionom centru u Hutisku – Solanci u Beskydima. Osim češke dece su u školi učestvovali i dvadesetoro srpske dece iz socijalno slabijih porodica iz srpskog regiona Šumadija

Pedagoški nadzor su bili učitelji iz Kragujevca Dimitrijević Nina a Karapavlović Dušan.
Lekar je bila radnica Gradske organizacije Crvenog krsta iz Kragujevca Radisavljević Marica.

Dvoje od srpske dece su učestvovali u letnjoj školi po drugi put te su bili vodiči i savetnici za te koji u Češkoj republici pre još nisu bili. Za decu je bio pripremljen zanimljiv program. Na raznim sportskim i kulturnim susretima su se mogli bolje poznati sa svojim vrstevnjacima iz Češke republike.
Tradicijalno se se odabirali Miss i Misster letnje škole, takmičilo se u pevanju i takođe u plesanju. Takođe se igrala odbojka i košarka. Na olimpijadi su se deca takmičila u kuglanju,  u bacanju kugle, u trčanju i drugim sportskim disciplinama. Za razne zadatke su deca dobijala indicije,  koje su ih dovele do blaga.

Svima se veoma sviđao ceodnevni izlet u Brno. Deca su posetila tvrđavu Špilberk i centar grada. Takođe su posetili sedište Regionalnog veća Južnomoravskog regiona u Brnu. Ciljem sledećeg izleta je bio grad Rožnov pod Radhoštěm posetili Valašski muzej u prirodi.

Zajedničku letnju školu češke i srpske dece je posetila i Slavica Kukolj – ekonomski sekretar
Zastupništva Srbije i Crne Gore u Češkoj republici i zamenik predsednika Jugomoravskog regiona Igor Poledňák.

 


Objava programa dana


Kako se igra rusko kuglanje?
 

Takmičenje u košarci
 

Srpska deca pevaju pesme za rastanak
 


Daljnje informacije o aktivnostima Jugomoravskog regiona u regionu Šumadija (Srbija) ćete naći ovde

top


Dvadesetoro srpske dece iz Plandišta (Srbija i Crna Gora) u letnjoj školi u Olomoučkom regionu

Na osnovu projekta DDM Olomouc i uz finansijsku pomoć Olomoučkog i Jugomoravskog regiona je 30. jula 2005 stiglo dvadesetoro dece iz Srbije, koje se u njihovoj domovini ističu ne samo odličnim uspehom u školi ali stiču i odlične uspehe i u predmetima njihovog interesovanja. Sakupili su se tu odlični karatisti, muzičari, plesači, ali takođe i matematičari i hemičari. Zajedno se svojim češkim drugarima su proveli 10 dana u oblasti Drahanskih brda u opštini Ochoz. Boravak u šatorskom kempu je za srpsku decu bio veoma netradicionalni i izuzetan doživljaj. Zajedno sa svojim češkim drugarima su učestvovali u raznim sportskim takmičenjima, kao naprimer pentranju po užetima koja su bila zakačena na drveću. Neke od aktivnosti su bile orijentisane na poznavanje Srpske i Češke republike i njihove zanimljivosti, običaje i kulturu. Ovo poznavanje se izrazilo na završnom popodnevnom predstavljanju „Talent - Ochoz 05“, u okviru kojeg su srpska deca zapevala češku pesmu a češka deca su zapevala srpsku pesmu. Na ovom predstavljanju je takođe učestvovala ekonomski sekretar Ambasade Srbije i Crne Gore gospođa Slavica Kukolj, sekretar predsednika Olomoučkog regiona gospođa Chalánková i sekretar predsednika Jugomoravskog regiona gospodin Igor Poledňák, koji su pomogli da se ova akcija realizuje.


Prvi dan  - smeštaj u šatorima

Timska igra
 

Publika na priredbi dece


Srpska deca pevaju češke pesme
 


Na kraju želimo da objavimo citat iz pisma Eliane Todimanan:
„Dva dana pre odlazka kući sedim sama u šatoru. Drugari se igraju napolju a ja razmišljam o putu kući u malo selo u Vojvodini. Nemogu da dočekam da dođem kući i da budem opet sa porodicom i drugarima, ale ovde je takođe tuga. Razmišljam o tome koliko će i faliti novi drugari; šuma u kojoj smo se igrali, noći koje smo proveli uz vatru i cela atmosfera u dalekoj zemlji.
Planine i strmi teren, sunce koje se sakriva iza visokog drveća, potok koji stalno čujem i puno drugih stvari koje pre nisam znala i koje će mi toliko faliti. Ali zásada sam još uvek ovde u predivnoj Češkoj republici, o kojoj pre nisma ništa znala a tugujem za mojom domovinom. Posle ću se opet setiti svih tih igara, instruktora, vođa i naših domaćina, koji su nam pokazali neuzmerno gostoljublje i velkodušnost. Sedim i razmišljam o tome da odlazak nije toliko grozan, zato što ću možda nekada ovde vratiti  i ponovo videti sve ovo i puno ostalih stvari. A jako ne, sve će biti jedna divna uspomena.“

Daljnje informacije o aktivnostima Olomoučkog regiona u AP Vojvodina (Srbija) ćete naći ovde

top


2004

"Zdravstveno oporavni boravak dece iz Šumadije – Letnja dečija škola
u Rekreacionom centru DDM Hutisko-Solanec (Beskydy)."

Od 19.7. do 28.7.2004. se realizovala akcija  „Oporavni boravak dece iz Šumadije“ za dvadesetoro sprske dece u letnjoj dečijoj školi Hutisko-Solanec. Akciju je finansirao Jugomoravski region, koji  na osnovu ugovora dugoročno sarađuje sa srpskim regionom Šumadija. Organizator cele akcije je bio Dom za decu i omladinu u Kyjovu i firma ROSIVA Šumperk s.r.o.

Na ovom zdravstveno oporavnom boravku su učestvovala deca koja su bila odabrana Regionalnom organizacijom Srpskog crvenog krsta iz Kragujevca (SCK), na kojima se podpisao glupi rat u 90. godinama prošlog veka. Deca su bila iz grada Kragujevca i okoline. Zajedno sa njima su u letnjoj školu učestvovali i pretsednik Regionalne organizacija SCK, primarijus MUDr. Stevan Kitanić i učiteljica  Nina Dimitrijević. Dva tumači su pomagali za jednostavniju komunikaciju.

Na dan dolazka 19.7.2004. je decu osobno dočekao i ambasador Srbije i Crne Gore u Pragu gspodin Aleksandar Ilić. Na otvaranju je decu podsetio na istorijske korene i dugogodišnje odnose između češkog i srpskog naroda. Na kraj je dodao da se nekaje zato što je došao čak iz Praga kako bi mogao da učestvuje na otvaranju letnje škole i kako bi mogao pozdraviti decu.

Osnovna misao i cilj akcije je bila humanitarna pomoć deci iz porodica koje su bile oštećene ratnim mukama i njihovim socijalnim posledicama iz regiona Šumadija. Boravak srpske dece je bio organizovan zajedno sa češkom decom. Deca su tako imala mogućnost da u novoj, zanimljivo nepoznatoj i prijateljskoj sredini uspostave nova dugotrajna prijateljstva. Deca su se na ovom boravku upoznala sa Češkom republikom, njenim predelom, istorijom. Češka deca su se takođe naučili mnogo novog, naprimer o regionu Šumadija te o životu u Srbiji, a takođe o izuzetnim sudbinama svojih novih prijatelja.

Pomoću ove akcije smo uspeli da u srpskoj deci probudimo interesovanje za Češku republiku i za češki jezik te da je motivišemo za dugotrajni razvoj i studijama češkog jezika. Ovaj boravak srpske dec je potvrdio da investicija Jugomoravskog regiona u najmlađu generaciju, koja će za časak dorasti tako da mogu za razvoj saradnje oba regiona da urade puno toga, nije samo humanitarni gest ali takođe dobra investicija u budućnost takođe zato što na ove letnje škole nadovezuje i daljnja mogućnost studija češkog jezika. Kad ova deca budu punoletna i ako budu imali dobro znanje češkog jezika mogu iskoristiti mogućnost studiranja u nekoj od visokih škola u Jugomoravskom regionu.

Srpska deca u letnjoj školi u centru  - Solanec, Beskydy

Na početku boravka se mogla osetiti nesigurnost srpske dece, zbog nove sredine i režima letnje škole, niko od njih pre nije učestvovao  ni u bar sličnoj letnjoj školi. Brzo su se ali sa češkom decom poznali i sprijateljitli. Naprimer devetogodišnji Petar, koji živi sa svojom braćom i sestrama i 82-togodišnjim dedom u iznamljenoj vikendici, tri dana nije uopšte pričao, ali posle nekoliko dana je bio veoma aktivan i sa oduševljenjem je učestvovao u svim igrama koje su bile na programu. Veoma zanimljiivo dete je bila mala Tamarica, koja je sa sobom donela i tamburicu, na kojoj je nekoliko puta zasvirala, između ostalog ona je prvakinja Srbije u igri na ovaj instrument. Veoma iniciativna i živahna je bila Dušica. Brzo se naučila češki a sve što je bilo izgovoreno je znala da prevede na srpski. Baš ona je bila izabrana za „Miss“ letněn škole a mnogi češki dečaci su ze zaljubili baš u nju. Svojim milim, dobroćudnim, osećajnim i skromnim karakterom je svima přivykla pažnju i Danica – izbeglica iz Kosova, koja živi sa mamom, bratom i sestrom u gradu Aranđelovcu (1999. godine je u Kosovu izgubila oca i brata).

U toku nekoliko dana su se Srbska i češka deca toliko sprijateljila da je između nekih nastala veoma usrdna veza. Tome je pomoglo i to što su deca bila smeštena zajedno. U smešanim grupama su učestvovali u svim akcijama. Od igara koje su bile organizovane u arealu letuje škole se deci voma svidela igra „Tvrđava Boyard“, olimpijada, „Miss a Misster“ , takmičenje u pevanju, veče puno igara, večernje diskoteke,  sedenje kod vatre, kupanje u bazenu  i sportski turniri.
Uspešan je bio i ceodnevni izlet na kojem su deca posetila skakački areal u gradu Frenštát, vozili su se žičarom od Trojanovic na planine Pustevny, išli su po hřebenu na Radhošť i dalje preko Sklíkove livade u letnju školu. U okviru sledećeg ceodnevnog izleta su deca posetila zoološki vrt u Lesšnoj i drveno selo u  Rožnovu pod Radhoštěm.

Iznenađenje je bilo to da su srpska deca za svoje godine odlično savlađivala engleski jezik. U toku celog boravka nije nastao nijedan važniji konflikat a u letnjoj školi je bila veoma srdačna i prijateljska atmosfera.

Teška situacija je nastala tek pri opraštanju. Na završnoj diskoteci nisu deca niti vođe mogli da udrže suze. Za poklon su dobila Srbska deca keramičke zvonce. Dogovorili su se da kad zazvoní zvoncem onda će se setiti svojih drugara. Na putu autobusom nazad u Srbiju se moglo čuti tiho zvonjenje zvonca dugo u noć..

Pri dolazku u srpski Kragujevac su na decu čekali roditelji sa otvorenim naručjem, ali deca su se i uz to htela vratiči nazad u letnju školu. Roditelji nisu verovali svojim očima zato što nisu očekavali da će deca biti toliko oduševljena i tužna zbog zastanka sa svoji drugarima iz Češke. U Češku republiku šalju deca i njihovi roditelji poruku: „ Hvala vam prijatelji.“

Fotogaleria


Zajednička fotografija svih učedníka letuje škole

Dobrodošlica ambasadora Srbije i Crne Gore zajedno sa predstavnicima Jugomoravskog regiona
 

Zajednička fotografija srpske dece i njihovih vođa

Predavanje rečnika

Savetovanje
 

Život u školi


Slikanje


Izložba naših slika
 


Izlet na Radhošť- 1


Izlet na Radhošť- 2


Izlet na Radhošť- 3
 


Výlet do ZOO v Lešné


Oproštajno veče


Suze žalosti zbog završetka letuje škole
 


Zvonjenje za podsećanje divnou momenata letuje škole

Reakcija Regionalne organizacije srpskog crvenog krsta iz Kragujevca:

Dragi prijatelji,

Srdačno Vas pozdravljamo i prenosimo puno zahvalnosti od dece za izraženu ljubav i brigu za nas, a ujedno se izvinjavamo za kasni odgovor, koji je bio uzrokovan poravnavanjem svih tih izvandrednih osećaja, koje smo stekli na našem boravkui u letnjoj školi u Kyjovu.

Takođe se nadamo, da su naši družbenici na putevima predali poruku o veoma emotivním zastanku ovde u Kragujevcu. Suze u očima su bile najjasnijim dokaz o ugodnim trenutcima i o ostvarenim prijateljstvima. Umisao Crvenog krsta je da se očuva pozitivan značaj, da se održe ovi novi mostovi između nas, te da se i udalje stvaraju novi. Jasno je da je ovo jedan od najboljih načina kako održati osmeh na licima ove dece.

Zato bi  želeli da ovo prijateljstvo i udalje traje i razvija se u zajedničku radost.

Kragujevac
Red Cross Kragujevac

09. August 2004.

Prim. Dr. Stevan Kitanic
President

Daljnje informacije o aktivnostima Jugomoravskog regiona u regionu Šumadija (Srbija) ćete naći ovde .

top