newbalkan.com

Zpravodajství

aktuální ekonomické zprávy, inzerce a prezentace firem se zaměřením na Jihovýchodní Evropu

Languages

česky
srpski
english

[REGISTRACIJA:]

Registrujte se besplatno i isko-ristite sve prednosti sistema.

PRIJAVITI:

Vyhledávání

Naručite :

newsletternaručite
glavni partneri
Šta ima novo...
- 10.01.2018 -
Ambasada Republike Češke u Beogradu
Poziv za podnošenje predloga malih lokalnih projekata razvojne saradnje u 2018. godini
- 26.05.2017 -
Češko-srpska saradnja
Nagrada Františeka Zacha
- 28.08.2014 -
Privatizacija
Javni poziv za privatizaciju 502 preduzeća
Vreme Kursna lista Dokumenti za prenos Linkovi Mape
vaše početna stranapošaljite nam e-mail
10.07. 2020VREME€ = KURS VALUTE
Aktualni članci

POSETITE I UPOZNAJTE

Grad Jagodina - Centralna Srbija

Grad Jagodina se nalazi u centralnom delu Srbije pored Koridora 10, 140 km od Beograda i 100 km od Niša. Sve prestonice i veći gradovi jugoistočne i centralne Evrope su na manje od 500 km od Jagodine (Budimpešta, Zagreb, Sofija, Bukurešt, Solun).

Kroz Jagodinu prolazi elektrificirana železnička pruga, koja centralnu Evropu spaja sa južnom Evropom i Azijom. Postojeći sistem distribucije prirodnog gasa sastoji se od mreže gasovoda približne dužine 100 km. U Jagodini živi 83.000 stanovnika i ona je centar. Pomoravskog okruga koji ima 260.000 stanovnika.

» više


Grad Valašské Meziříčí - Zlin region

Valaške Meziržiči se nalazi na sastavu dveju reka: Rožnovske i Vsetinske Bečve. Njegov položaj predstavlja ulaznu branu u planinski masiv Moravskošleskih Beskida. Grad se po prvi put spominje u 1297. godini. Na desnoj obali osnovana je opština Krasno, a koja je godine 1491. unapredjena u gradić. Iako su po nekoliko vekova imali zajedničke gospodare, do ujedinjenja Meziržičija i Krasnog u sadašnje Valaško Meziržičije došlo je tek u 1924. godini.

Poseta privlačnoj metropoli Valaška može da bude za inostrane i domaće posetioce dobrodošlim osveženjem njihovih turističkih putovanja.

» više


Južnomoravski region - Češka Republika

Južnomoravski region se rasprostire na 7 062 km2. Glavni grad regiona je Brno, najveći grad u Moravskoj i drugi najveći grad u Češkoj Republici. Ekonomski, društveni i politički značaj grada Brna prelazi granice regiona - u Brnu se nalaze Ustavni Sud, Najviši Sud ČR, Ured za zaštitu privredne konkurencije i Kancelarija javnog branioca prava (ombudsmana). Ovaj grad, u kojem se održavaju medjunarodni sajmovi, je naučni centar i centar akademskog obrazovanja od izuzetnog značaja.

» više


Olomouc region - Češka Republika

Teritorija regiona Olomouc ima površinu 5 139 kvadratnih kilometara. Upravni centar regiona je Olomouc. Struktura naseljenosti regiona je diferencirana. Za podrućje Haná su tipična veća seoska naselja. U planinskoj regiji Šumperk i Jeseník struktura naseljenosti je po manjim mestima.

U regionu Olomouc ima razlike u nadmorskim visinama i klimi, što utiče na privredni značaj oba dela, koja se razlikuju. Sever je planinski - planina Jeseníky, siromašno zemljište, hladnija, kišovitija klima. Južni deo regiona - teritorija opštine Olomouc, Prostějov i Přerov je nizijska, plodno zemljište (kvalitetna crna zemlja), povoljni klimatski uslovi i jedan je od najplodnijih delova republike

» više