newbalkan.com

Zpravodajství

aktuální ekonomické zprávy, inzerce a prezentace firem se zaměřením na Jihovýchodní Evropu

Languages

česky
srpski
english

[REGISTRACIJA:]

Registrujte se besplatno i isko-ristite sve prednosti sistema.

PRIJAVITI:

Vyhledávání

Naručite :

newsletternaručite
glavni partneri
Šta ima novo...
- 10.01.2018 -
Ambasada Republike Češke u Beogradu
Poziv za podnošenje predloga malih lokalnih projekata razvojne saradnje u 2018. godini
- 26.05.2017 -
Češko-srpska saradnja
Nagrada Františeka Zacha
- 28.08.2014 -
Privatizacija
Javni poziv za privatizaciju 502 preduzeća
Vreme Kursna lista Dokumenti za prenos Linkovi Mape
vaše početna stranapošaljite nam e-mail
18.09. 2019VREME€ = KURS VALUTE
Aktualni članci

Olomouc region - Dvorci i zamki

Olomouc region 


BouzovČechy pod Kosířem  - Helfštýn - Jánský vrch - Konice - Náměšť na Hané - Skalička - Šternberk - Tovačov - Úsov - Velké Losiny

 

  Bouzov

Na osnovama srednjovekovnog zamka je početkom 20. veka nastala jedna od najposećenijih romantičnih građevina kod nas. Za rekonstrukciju zamka Bouzova u neogotičkom stilu je zaslužan Red nemačkih vitezova i nadvojvoda Evžena Habsburský. Zahvaljujući mnogim kulama, kruništima, pokretnim mostom, rešetkama, bedemima i tremovima izgleda kao u bajci – takođe je ceo niz bajki tu snjimljen. Možete da zavirite u misterije kuhinje zamka, odaje nadvojvode Evžena, garderober, tajne prolaze u podrumu ili na tavanu. Možete da izaberete neku od tura za razgledanje. Klasična maršuta traje otprilike sat vremena i pruža vam sveobuhvatnu sliku zamka i detalja života u zamku. Takođe se u zamku povremeno održavaju kostimirane ture i noćne ture za razgledanje za koje veliko interesovanje imaju kako mlađi tako i odrasli posetioci.


  Čechy pod Kosířem

Dvorac u ampir stilu sa spomen salonom Josefa Mánesa je smešten u prelepom i prostranom raskošnom parku. Prvobitna renesansna tvrđava je oko 1700. godine preuređena u barokni zamak sa četiri krila koji je jedan od potomaka vlasnika starog portugalskog roda Sylva-Taroucca krajem 18. veka renovirao u ampir stilu. U to vreme je i okolina zamka preuređena u velelepni park sa jezercetom, dragocenim drvenastim biljkama i romantičnim građevinama. U 19. veku je čest gost bio poznati češki slikar Josef Mánes koji je ovde stvarao i njegove slike možete videti u enterijeru zamka.


  Helfštýn

Zamak Helfštýn, vodeći u celoj dolini Moravské brány, nastao je najverovatnije u poslednjoj četvrtini 13. veka a njegov osnivač i prvi vlasnik je šleski plemić Friduš iz Linavy. Izgradio je na najvišem delu grebena iznad reke Bečve mali zamak elipsaste osnove koji je već tad bio osiguran na jugu snažnim utvrđenjem dopunjenim masivnom kulom kružne osnove. Jedinstvenom delu dvorca danas pripadaju široki bedemi dugi skoro 100 metra i u svojoj osnovi širi nego veliki Kineski zid. Drugi unikat je jedna od najmasovnijih izdvojenih kula kod nas. Husitska kula otvorena tokom cele sezone nudi prelep pogled na širu okolinu. Srce dvorca je rekonstruisana kovačnica tzv. Pakao koja potpuno zabruji pri kovačkim delatnostima. U Helfštýnu se redovno održavaju kovački kursevi, a na prelomu avgusta i septembra svetski priznati susret metaloprerađivačkih zanatlija Hefaiston. Eksterijer dvorca je zahvaljujući tome dopunjen nizom monumentalne plastike. Svake godine se na Helfštýnu održava čitav niz nastupa, gde ne fale koncerti, living history show (oživljavanje istorije), ni sportski ili umetnički susreti.


  Jánský vrch

To drevno sedište vratislavskih biskupa se nalazi na uzvišenju iznad grada a prvi put se pominje 1307. godine. U renesansni dvorac je bio preuređen 1482.-1489. godine, a kasnije je doživeo i barokno renoviranje i spada u najsačuvanije te vrste u češkoj Šleziji. Tokom obilaska ćete procenjivati uređenost enterijera sa bogatim nameštajom i umetničkom zbirkom od renesanse do bidermajera. Vredni pažnje su ne samo izložene lule i pušačke potrepštine iz Evrope, već i američke, afričke i orijentalne. Ta najveća zbirka u Češkoj republici broji skoro 1200 eksponata od 18.-20. veka. Dvorac je postao središte muzičke kulture 1769. godine kada je kompozitor Karel Ditters z Dittersdorfu, koji je ovde radio, osnovao čuveni dvorski orkestar. U sećanje na tog umetnika se svake godine održava međunarodni festival u mnogim mestima širom ove oblasti. U njegovu čast je i muzej Karla Ditterse u Javorníku.


  Konice

Grad okružen šumovitim brdima Drahanské visoravni je ponosan na barokni dvorac izgrađen između 1703-1705. godine od strane olomouckog graditelja Lukáše Glöckele po narudžbini opata iz premonstratskog reda. U zapadnom krilu zgrade sa dvorištem kvadratne osnove nalazi se najdragoceniji deo dvorca, trpezarija bratstva. Tavanica je ukrašena dragocenom freskom “Stolování sv. Rodiny” (Sveta gozba) koju je u periodu između 1725. - 1733. oslikao Jan Jiří Etgens. Pažnju zaslužuju i crkva Rođenje Device Marije i Crkva Sv. Jovana Krstitelja, a turiste će u blizini obradovati prirodni park Kladecko sa edukativnom stazom.


  Náměšť na Hané

Dvorac Náměšť na Hané je sagrađen u 18. veku u najmodernijem stilu ranog klasičnog baroka sa uticajem francuske arhitekture. Stoji u sred kružnog parka iz kojeg se protežu aleje lipa ka četiri strane sveta. Zamak se između ostalog diči i prostranom zbirkom svečanih kočija olomouckih biskupa i nadbiskupa, stalnom izložbom istorijskih dečijih kočija i kapelom u ampir stilu. U njegovom parku ćete naći impozantno drveće – između ostalog i crvenu bukvu ili ginka bilobu. Na kraju leta se u namnještskom amfiteatru tradicionalno slavi završetak žetve nizom koncerata i zabavnih nastupa.


  Skalička

Prvobitna tvrđava iz druge polovine 16. veka je u 18. veku preuređena u prosti barokni dvorac. Bio je uređen kao gotički dvorac 70-tih godina 19. veka. Od 1876. godine je pripadao olomouckoj nadbiskupiji i služio je kao kancelarije, a ostao je u crkvenom posedu sve do 1949. godine. Danas je zamak mesto društvenih događanja i susreta umetnika. Ovde ćete naći prijatni kafić i galeriju.


  Šternberk

Prvobitno odbrambeno srednjovekovno sedište sa sačuvanom cilindričnom kulom i ostaci glavne palate privlače posetioce nesvakidašnjom atmosferom. Privlačan izgled šternberskog zamka čine i okolni šumoviti park i današnje predgrađe. Zamak Šternberk je podigao polovinom 13. Veka Zdeslav iz Chlumce i Šternberka, pripadnik staročeškog plemićkog roda. Istorija zamka je neposredno spojena sa rodom Šternberka i sa burnim trenucima u istoriji Češke – sa husitskim ratovima i sa potomcima kralja Jiřího iz Poděbrad, sa kneževima iz Minstrberka i sa tridesetogodišnjim ratom tokom kojeg su i grad i dvorac značajno trpeli. Ture za razgledanje nude Liechtensteinské zbirke i kolekcionarske zbirke iz zatvorenih dvoraca i zamaka severne Moravske. Međutim time se razgledanje dvorca ni približno ne završava. Ako vas posluži vreme ne zaboravite da se prošetate šumovitim parkom u sklopu dvorca kojeg je početkom 20. veka podigao bečki arhitekta Albert Esche. Novi park je na taj način simbolično završio rekonstrukciju objekta koja je započeta 1866. godine.


  Tovačov

Današnji renesansni dvorac sa karakterističnom kulom Spanilou visokom 96 m je prema legendi osnovan u 2. polovini 11. veka kao utočište lovaca, a kasnije je služio kao dobro zaštićena tvrđava – dve trećine je okruženo vodom. U prostorijama zamka su privlačni za obilazak renesansni portal kule zamka, kapela sa rano baroknom štukaturom, levo krilo zamka sa stepeništem u bečkom stilu i viteška ili saborna sala. Ne sam ulazak u kulu zamka, već pre svega pogled na širu okolinu je nezaboravan doživljaj. U Tovačovu se održavaju i zanimljivi kulturni događaji – u martu na Tovačovském fěrtóšku nastupaju dečje folklorne grupe, u junu se u opštini sreću etnografske grupe iz cele Hané, a u avgustu gradić oživljava folklornim festivalom Tovačovský portal.


  Usov

Prvobitna gotička tvrđava izgrađena u stilu francuskog kaštela spada među najstarije u Moravskoj. Tu su se smenjivali rod Šternberk, rod Boskovic, a od 1579. godine je dvorac pripadao rodu Lichtenštejn , koji su izgradili baroknu zgradu dvorca. Godine 1898. Jan II od Lichtenštejna je u enterijer zamka smestio šumarski i lovački muzej sa bogatom zbirkom faune sa lovačkih putovanja u Poljskoj, Italiji, Africi i Indiji. U zbirci usovskog dvorca je zahvaljujući tome preko 4000 primeraka iz prirode a od toga preko 700 rogova i rogovlja koji ukrašavaju zidove hodnika i stepenište zamka. Lovačko-šumarski muzej je jedinstven istorijski muzej takve vrste u srednjoj Evropi. Naime, on predstavlja lovačku i prirordnjačku zbirku u originalnoj lichtenštejnskoj postavci sa preloma 19. na 20. vek.


  Velké Losiny

Očuvan i dragocen prvobitni enterijer dvorca će vam približiti život plemićkih porodica iz 16. veka. Na drugom spratu se nalazi i sudska sala gde se u drugoj polovini 17. veka odvijao proces lova na veštice, a sudsko veće je odavde poslalo na lomaču 56 žrtvi. O toj mračnoj strani dvorca govori knjiga Kladivo na čarodějnice (Čekić za veštice) autora Václava Kaplického i istoimeni film Otakara Vávry. Renesansni dvorac je izgrađen u periodu između 1581.-1589. godine na mestu srednjovekovne tvrđave, a njegova istorija se spaja pre svega sa rodovima Žerotín i Liechtenštejn. Njime dominira uska osmostrana kula sa šest spratova. Zamak će vas očarati arkadama koje stoje uz tri krila dvorca u tri reda, jedna iznad druge. Najveću pažnju zavređuje enterijer Viteške sale sa renesansnom kasetiranom tavanicom, kaminima u stilu majolika od tri metra sa kraja 16. veka i velikim renesansnim kredencom koji je jedan od najdragocenijih komada renesansnog nameštaja kod nas. Kapela dvorca je dekorisana veličanstvenim slikama moravskog Jana Kryštofa Handkeho.