newbalkan.com

Zpravodajství

aktuální ekonomické zprávy, inzerce a prezentace firem se zaměřením na Jihovýchodní Evropu

Languages

česky
srpski
english

[REGISTRACIJA:]

Registrujte se besplatno i isko-ristite sve prednosti sistema.

PRIJAVITI:

Vyhledávání

Naručite :

newsletternaručite
glavni partneri
Šta ima novo...
- 10.01.2018 -
Ambasada Republike Češke u Beogradu
Poziv za podnošenje predloga malih lokalnih projekata razvojne saradnje u 2018. godini
- 26.05.2017 -
Češko-srpska saradnja
Nagrada Františeka Zacha
- 28.08.2014 -
Privatizacija
Javni poziv za privatizaciju 502 preduzeća
Vreme Kursna lista Dokumenti za prenos Linkovi Mape
vaše početna stranapošaljite nam e-mail
20.09. 2019VREME€ = KURS VALUTE
Aktualni članci

Olomouc region - Pećine

Olomouc region 


Javoříčské pećine - Mladečské pećine - Zbrašovské aragonitne pećine - Pećine Na Pomezí - Pećine Na Špičáku


 Javoříčské pećine

Složen kompleks impozantnih pećinskih dvorana, prolaza, provalija i pukotina nastalih na nekoliko različitih visinskih nivoa u severnom delu Drahanské visoravni. Jedna od najlepših pećina kod nas leži ispod brda Špraněk u oblastima Javoříčko a Březina u živopisnom kraju kojim dominira zamak Bouzov. Osnovni deo Javoříčských pećina je otkrila 1938. godine radna grupa koju je vodio upravnik rudarskog basena Vilém Švec. Ostale delove su postepono do danas otkrivali amaterski i profesionalni speleolozi. Ukupna dužina svih poznatih prolaza dostiže preko 4000 metara sa visinskim razlikom od 60 m. Na raspolaganju su dve trase za razgledanje (360 m i 790 m) koje će vas provesti bogatim, dobro očuvanim dvoranama ukrašenim raznovrsnim stalaktitima i stalagmitima. Simbol pećine je 2 m duga draperija od stalaktita.


 Mladečské pećine

Na severnom kraju Bouzovske Drahanské visoravni nastaju „ostrvca“ devonskih krečnjačkih i sedimentnih dolina. Ispod površine brda Třesín, Skalka i drugih, voda drevnih tokova je stvorila niz pećina od kojih je najveći sistem  Mladečských pećina nekada zvanih Bočkova jama. Mladečské pećine predstavljaju veoma složen lavirint prolaza, dvorana i visokih dimnjaka sa znamenitom modelacijom stena i svoda, ukrašenih stalaktitima i stalagmitima i brojnim blokovskim odroncima. Nekoliko strmih prolaza zalazi sve do ispod nivoa podzemnih voda. Pećine takođe spadaju u arheolški lokalitet svetskog značaja - verovatno su najstarije i najveće naselje modernih ljudi (kromanjonaca) u Evropi, koji su ovde živeli još pre više od 31 hiljadu godina. Razgledanje posetilačkog dela sa malom arheološkom ekspozicijom traje približno 40 minuta.


 Zbrašovské aragonitne pećine

Pećine od evropskog značaja se nalaze ispod Zbrašovského vrha na levoj obali reke Bečve
u banji Teplice nad Bečvou. Složeni kompleks prolaza, dvorana, odžak i pukotina sa visinskim razlikama predstavlja jedinu pećinu hidrotermalnog porekla dostupnu za javnost u Češkoj republici. Zidovi pećine su narodni prirodni spomenik koji je ukrašen unikatnim kraškim tvorevinama – „oniksovi“ slojevi, kristalni konglomerati aragonita i „gejzirski“ stalaktiti i stalagmiti. Najtoplije pećine u Češkoj republici gde je pod zemljom toplota vazduha između 14°C i 16°C, nude posetiocima obilazak dug 375 m, a tura traje oko 50 minuta.


 Pećine Na Pomezí

Veći deo ovih pećina otkrivenih 1936. godine spada u „žive“. Ovde se stvaraju novi stalaktiti i stalagmiti a stariji se i dalje oblikuju. Pećine Na Pomezí predstavljaju najveći sistem pećina u Češkoj republici koje su nastale rastvaranjem mermera. Zasluga nastajanja ovih veličanstvenih prirodnih prostorija pripada nadzemnim i podzemnim tokovima reke Vidnávky. Posetite mesta na trasi dugoj više od pola kilometra o čijoj živopisnosti govore već sami nazivi: Ledový,  Bílý, U Smuteční vrby, Římské lázně, Klenotnice, Královský komín. Od tipičnih kraških pojava ovde su ogromne kraške jame izdubljene proticanjem i vrtloženjem vode, kraškim procesima se stvaraju slapovi, masivni stalktiti i stalagmiti iz više delova i tajanstvena jezerca.


 Pećine Na Špičáku

Najstarija pećina zabeležena u pisanim izvorima u srednjoj Evropi. Prvi pomen potiče još iz 1430. godine. Četiri stotine metara dug lavirint prolaza i pukotina je još u starim vremenima služio za skrivanje o čemu svedoče brojni etnografski natpisi na zidovima pećine. Ova pećina već skoro pola veka otkriva turistima svoje lepote. Cela tura za razgledanje duga 230 m uređena je bez barijera. Poseban osećaj je kada ste svesni da prolazite prostorom stvorenim u devonskom mermeru koji je star neverovatnih 350-380 miliona godina. Prolazi koji su stvoreni vodama glečera imaju karakterističan oblik srca.