newbalkan.com

Zpravodajství

aktuální ekonomické zprávy, inzerce a prezentace firem se zaměřením na Jihovýchodní Evropu

Languages

česky srpski english

[REGISTRACIJA:]

Registrujte se besplatno i isko-ristite sve prednosti sistema.

PRIJAVITI:

Vyhledávání

Naručite :

newsletternaručite
glavni partneri
Šta ima novo...
- 10.01.2018 -
Ambasada Republike Češke u Beogradu
Poziv za podnošenje predloga malih lokalnih projekata razvojne saradnje u 2018. godini
- 26.05.2017 -
Češko-srpska saradnja
Nagrada Františeka Zacha
- 28.08.2014 -
Privatizacija
Javni poziv za privatizaciju 502 preduzeća
Vreme Kursna lista Dokumenti za prenos Linkovi Mape
vaše početna stranapošaljite nam e-mail
18.09. 2019VREME€ = KURS VALUTE

Olomouc region - Safari i parkovi

Olomouc region 


Svatý Kopeček - Bílá Lhota - Litovelské Pomoraví - Olomouc  


  Svatý Kopeček - Safari u ZOO vrtu

ZOO danas čuva više od 400 vrsta životinja i nudi razgledanje dragocenih vrsta u pet paviljona, mnogo otvorenih prostora za životinje i izložbi, kružnu vožnju vozićem ili jedinstveno razgledanje sa 32 metra visoke kule. U ostale zanimljivosti zoo parka spada i morski akvarijum sa koralnim stenama i mnogim vrstama šarenih riba, bazen sa dve vrste ajkula i ražama. Prolazeći kroz slobodan prostor sa japanskim makaki majmunima, možete im stati oči u oči, a sličan doživljaj pruža i paviljon slepih miševa gde će vam iznad glave slobodno leteti dragoceni zlatni slepi miševi.  Bílá Lhota - Tiho pamćenje drveća

U Arboretumu Bílá Lhota rastu ne samo domaće drvenaste biljke već i dragoceno evropsko i  prekomorsko drveće. Tu ćete ukupno izbrojati više od 400 vrsta drvenastih biljaka. Park kod dvorca u Bílé Lhotě je osnovan oko 1700. godine i neko od drveća zasađeno u tom periodu je tu i dan danas. Začetak arboretuma se pripisuje dendrologu Quidu Riedlovi koji je 1926. godine ovde skupio nekoliko stotina vrsta ukrasnih drvenastih biljaka. Više od dvesta tih primeraka je sačuvano do današnjih dana.


  Litovelské Pomoraví – Nacionalni park

Izolovana unutrašnja rečna delta sa dragocenim biotopom i turističkim atrakcijama se prostire direktno do srca Hané između drevnih gradova Olomouca i Mohelnice. Nacionalni park Litovelské Pomoraví stvara kompleks prostranih ritskih šuma i livada, jedinstvenih u okviru cele Evrope. Jezgro Litovelského  Pomoraví je glavni prirodnonaučni fenomen cele oblasti – unutrašnja rečna delta. Sve lepote i blaga Litovelského Pomoraví je moguće upoznati iz blizine sa bicikala zahvaljujući gustoj mreži kvalitetnih biciklističkih staza. Nezaboravni pogled na nacionalni park pruža i krstarenje rekom Moravom. Za ljubitelje pešačkog turizma su pripremljene tri edukativne staze koje se protežu skoro celom teritorijom Litovelského Pomoraví sa svim svojim znamenitostima.


  Olomouc - Izložba Flora i prostrani parkovi

Zeleni obruč gradskih parkova oko istorijskog jezgra Olomouca danas čine Bezručovy sady sa botaničkom baštom i rozarijumom, Smetanovy sady u kome ćete naći staklenik sa palmama i paviljone izložbenog prostora Flora, i Čechovy sady sa dečijim igralištem. Botanička bašta sa rozarijumom je zelena oaza u sred Hané. Odmor ovde pronalaze ne samo ljubitelji biljaka već i porodice sa decom ili stariji. Staklene bašte iz zbirke koje takođe pripadaju izložbenom prostoru, po svojoj veličini su jedne od najvećih u Češkoj republici. U palmovim, kaktusovim, tropskim, i subtropskim staklenim baštama u svim godišnjim dobima klijaju, cvetaju i donose plodove najegzotičnije vrste biljaka – i zato je posetiocima pristup dozvoljen skoro tokom cele godine sa izuzetkom od nekoliko zimskih meseci. Međunarodna baštenska izložba Flora Olomouc je za 45 godina postojanja svoju slavu stekla ne samo fantastičnim postavkama već i grandioznom koncepcijom parokova u izložbenom prostoru. Danas se održava dva puta godišnje da bi uvek pružala aktuelnu lepotu, šarenilo i miris cveća, plodova i gajenih sorti.